СЕГМЕНТИ МИЉКОВИЋЕВЕ ИМПЛИЦИТНЕ ПОЕТИКЕ У »БАЛАДИ ОХРИДСКИМ ТРУБАДУРИМА« - Живковић, Душан (Наслеђе, 2004)
Миљковић поима егзегезу симбола као спознају природе медијума сликовитог представљања. Његов стваралачки поступак митског преиначења обухвата: трансформацију мита, интерференцију митова, стварање интегралног мита кроз симболизацију песниковог трагања за апсолутним бићем. Мисао деструира мит у поетском систему езотерике и херметизма. Циклич ност преображаја света је суштина Миљковићеве поезије која наслућује вечне просторе космогонијског почетка, стварања новог света и ослобађања бића.