НИЧЕ И РУСКИ ФОРМАЛИЗАМ: ПИТАЊЕ ЕПИСТЕМОЛОГИЈЕ - Радуновић, Душан (Наслеђе, 2018)
Овај рад проучава подударности и разлике између Ничеове критике филозофског језика и концепције естетског процеса руских формалиста. Поредећи ране Ничеове радове о језику и најраније списе формалиста аутор показује да између њих влада велика сличност на терминолошком плану. Међутим, подробнија анализа положаја који критика процеса губљења метафоричког потенцијала језика има код немачког филозофа и код руских аутора, недвосмислено је наметнула закључак да иницијална претпоставка о њиховој терминолошкој сличности заправо скрива дубље концептуалне разлике.