БИВСТВО НИХИЛИЗМА У “ВОЉИ ЗА МОЋ” - Чизмар, Валентина (Наслеђе, 2018)
Откривање извора нихилизма у Ничеовој филозофији претпоставља испитивање смисла и значења воље за ништа која стоји у центру проблема нихилизма. Образлагање те воље кроз аскетизам, воље која пориче живот, не значи да се сав битак нихилизма састоји у потпуном растварању вредности и постојања у простом Ништа. Нихилизам нема само негативан аспект. Треба, такође, имати у виду да је Ниче наслутио нихилизам преко његове преформе - песимизма, који у виду диониског песимизма постаје извор Ничеовог уметничког филозофирања. Битак нихилизма може бити достигнут тек када су пређени сви ступњеви нихилизма, у екстатичкој форми нихилизма, који на прави начин изражава нихилизам као божански начин мишљења. Полазећи од кривотворења врховних вредности, обезвређивања, свргавања, па до новог постављања вредности као превредновања (Umwertung), срећемо се са законитошћу унутар логике нихилизма. На место некадашње метафизике вредности ступа метафизика воље за моћ, као темељ и место новог постављања вредности, а уједно и истина бивствујућег у целини и човека. Воља за моћ је претпоставка живота, која као основна суштина бића отвара хоризонт за ново промишљање проблема живота у разлици према дотадашњој мета физичкој, хришћанској и религијској доктрини.