СИМБОЛИКА ПРОСЛАВЕ У ПИНТЕРОВИМ ДРАМАМА РОЂЕНДАН, ВРЕМЕ ЗАБАВЕ, ПРОСЛАВА И У ДОКУМЕНТАРЦУ ПРОТИВУДАР - Настић, Радмила (Наслеђе, 2009)
У неколико својих драма Пинтер уводи варијације на тему прославе и њеног двоструког значења за организаторе прослава, малигне моћнике, и њихове жртве. У Пинтеровим драмама прославе никада нису оно што на први поглед изгледају, заоденуте су иронијом и цинизмом. Прослава је централна политичка метафора у многим Пинтеровим драмама. Осим што истражује нове приступе предметним драмама, рад се посебно фокусира на прославу у мало познатом документарцу Противудар, урађеном током НАТО бомбардовања Југославије 1999. године, срачунатог да буде рођендански поклон поводом педесетогодишњице ове војне алијансе. Овај документарац сачињен је у најбољој традицији енглеског документарног филма, а садржи и елементе Пинтеровог драмског језика.