ПИНТЕРОВ ПОЕТСКИ ТЕАТАР - Павловић, Томислав М. (Наслеђе, 2009)
Циљ овог рада је био да се шире осветли поетски квалитет Пинтеровог драмског опуса. Лирска расположења нису остављала Пинтера ни и у каснијим годинама кад су више него успешно преточена у драмске реплике. Пинтеров песнички инструментариј карактеришу моћне поетске метафоре и слике чија се артикулација остварује како традиционалним и тако и модерним стилским средствима која су често у сфери неизрецивог. Поезија Пинтеровог театра почива на наслеђу имажизма и надреализма али и на тековинама поезије театра апсурда чији је главни протагонист Самјуел Бекет. Иако неравномерно распоређена у корпусу Пинтерових драма, она значајно доприноси његовој свеукупној уметничкој снази.