ПРОУЧАВАЊЕ ЕПОХА И СТИЛОВА У СРПСКОЈ КЊИЖЕВНОСТИ 19. И 20. ВЕКА - Станојевић, Малиша (Наслеђе, 2009)
У раду се анализира положај српске културе и књижевности, утврђивање граница епоха и стилова, са свим специфичностима које се могу уочити у проучавању српске књижевности са становишта књижевне историје. Рад се заснива на покушају разлучивања поступака у стварању схеме српске књижевности и формирању њене историје. Посебна пажња је посвећена концепцијама које су у својим историјама књижевности формирали Јован Скерлић и Јован Деретић, као и књижевни теоретичар Драгиша Живковић. Указује се на могућност осавремењавања представљања српске књижевности посредством књижевне мапе, која показује нов квалитет из домена визуелне студије у тумачењу периодизације и јаснијег дефинисања књижевних епоха, праваца и стилова 19. и 20. века.