СТРУЧНИ ЈЕЗИК - Моцовић, Снежана Ђ. (Наслеђе, 2009)
Приложени рад истражује како је настао стручни језик између 9. и 14. века и како је током 18. и 19. века, услед раста популације и индустријализације, дошло до његовог развоја и ширења, тј. разгранавања на посебне стручне језике. Управо због тога у 20. веку долази до проблема систематизације појединих стручних језика, као и проблема разграничења стручног и општег језика, који све више поприма карактеристике првог на лексичком и синтаксичком плану. Однос између стручног и општег језика, тј. проблем њиховог разграничења и даље није решен због динамичног развоја и растуће комплексности различитих стручних језика, који се преплићу са општим језиком, што доводи до настанка нових прелазних или хибридних форми у самом општем језику, а што посебно долази до изражаја нпр. у језику медија.