КАТАСТРОФАЛНО ДЕЈСТВО ПОЛИТИЧКЕ КОРЕКТНОСТИ НА „ПРИЧУ МЛАДЕ ТЕНДЕЛЕО“ ИАНА МЕКДОНАЛДА - Недељковић, Александар Б. (Наслеђе, 2009)
Новела „прича младе тенделео“, енглеског писца Иана МекДоналда, почиње као одлична књижевност, веома квалитетна научна фантастика, али, негде око половине, нагло запада у потпуне бесмислице, и завршава као неуспешно књижевно дело. Анализа показује да се овај промашај догодио зато што је аутор покушао да примени, али, на посебно штетан и погрешан начин, политичку коректност, која је обавеза свих нас. тај модерни феномен, политичка коректност, није једноставан, него има своје различите компоненте, и различите интерпретације; нагло се шири, брзо еволуира, и захвата неочекиване нове просторе, а кад се погрешно примени у књижевности, може потпуно да упропасти дело, што се овде и догодило.