ОДНОС ПСИХОЛОШКОГ И РЕЛИГИОЗНОГ У ЖИТИЈУ ПЕТРА КОРИШКОГ ТЕОДОСИЈА ХИЛАНДАРЦА - Ристић, Анка (Наслеђе, 2009)
У раду се предочава одно с религиозног искуства и психичког обољења, постављен у Житију Петра Коришког Теодосија Хиландарца. Испитујући природу тектуалног приказа визија и халуцинација духовника Петра Коришког долазимо до сазнања да Коришки није луд, већ егзалтиран у служби Богу.