НЕМЕРЉИВИ ОТАЦ У РОМАНУ РАСТКА ПЕТРОВИЋА СА СИЛАМА НЕМЕРЉИВИМ - Петровић, Александра М. (Наслеђе, 2010)
У раду се преиспитује начин на који је успостављен поредак у којем се један систем поштује. Услед тога пажња је усмерена ка моделима власти који, путем дисциплиновања и надгледања, спроводе моћ. У ту сврху покренута су питања односа сексуалности и знања, значаја симболичког капитализма у оквиру породице а у корист репродукције, наметнутог симболичког принципа успостављеног у друштвеним односима у којима се утврђује логика владавине, односа оца и сина у који Растко Петровић интегрише идеју патернализма, а у оквиру које се учвршћује и разграђује идентитет субјекта. Власт, у свим својим облицима, спроведена различитим механизмима контроле и надзирања, у роману заузима централно место обухватајући све сегменте једног породичног устројства да би га у исто време урушила и дезинтегрисала.