ВРСТА РИЈЕЧИ, СТЕПЕНОВАНОСТ ПРИДЈЕВА И УЛОГЕ АНТОНИМА У РЕЧЕНИЦИ - Костић, Наташа (Наслеђе, 2010)
Овај рад анализира антонимију на емпиријској бази, а циљ је да испитамо да ли припадност одређеној врсти ријечи и могућност поређења код придјева имају утицаја на употребу антонима и прагматичку вриједност лексичко-синтаксичких образаца у којима се они у реченици јављају. Анализа је извршена на најбројнијем електронском корпусу српског језика и обухвата 50 парова антонима. Резултати које смо добили указују да употребу антонима у реченици условљавају првенствено семантички, а не граматички фактори, а улоге које придјевски антоними могу да имају у реченици не зависе од могућности или немогућности њиховог поређења изван контекста.