РАЗУМЕТИ ПРОПАСТ - ПОСТМОДЕРНО ДОБА У АПОКАЛИПТИЧКОЈ ВИЗУРИ - Јерков, Александар (Наслеђе, 2010)
Полазећи од основне идеје апокалипсе као уништења на путу спасења, аутор се осврће на историју античке књижевност и на археологију постмодерног стања, да би затим описао неколико важних књижевноисторијских момената у савременој српској прози од Радомира Константиновића до горана Петровића и Владимира Тасића. Питање постмодерног стања повезао је са књижевно- историјском динамиком, а код Доситеја и Његоша указује на архи-трагове постмодерних стратегија.