ЗАШТО ЈЕ ПОСТМОДЕРНИЗАМ У СРБИЈИ (ИПАК) МОГУЋ - Новак-Бајцар, Силвија (Наслеђе, 2010)
Чланак је предлог књижевно историјског, синтетичког опи са српског, уско - поетолошки схваћеног постмодернизма, са указањем на његове корене, специфичне црте и промене приказане кроз призму друштвено-историјских и књижевних релација. Такав приступ омогућава да се по стојање постмодернистичке свести српских писаца-постмодерниста посматра не само као одјек - у категоријама рецепције и утицаја америчких и западноевропских тенденција, већ као специфичност те књижевности одређену различитошћу економско-друштвених прилика Југославије после Другог светског рата (већом отвореношћу према Западу) и историјских прилика у Србији деведесетих година у односу на друге посткомунистичке земље.