PRZEJAWY ŻYCIA KULTURALNEGO W SERBII W OKRESIE II WOJNY ŚWIATOWEJ - Miodońska, Lilianna (Наслеђе, 2010)
Agresja Niemiec hitlerowskich na Królestwo Jugosławii rozpoczęła nowy rozdział w historii kraju. W państwie serbskim, utworzonym na terenie niemieckiej strefy okupacyjnej, w dniu 29 sierpnia 1941 r. został sformowany Rząd Ocalenia Narodowego (Vlada narodnog spasa), a na jego czele stanął generał Milan Nedić. Wbrew dotychczasowym sądom, życie w latach 1941-1944 toczyło się nadal nieprzerwanym rytmem. Nieoczekiwanie nastąpił żywiołowy rozwój kultury: teatru, literatury, sztuki, muzyki i ﬁlmu. Nie ustaje także życie naukowe. Wychodzi kilka nowych tytułów czasopism, których artykuły pozwalają na dokładne śledzenie wydarzeń, również kulturalnych, w okupowanym kraju. Kluczowe słowa: M. Nedić, Rząd Ocalenia Narodowego, język serbski, biblioteki, radio, teatr, wystawy