УЛАЗАК У ПЕСМУ ИНГЕ БАРЧ - Станојевић, Малиша (Наслеђе, 2010)
У раду се прати историја једне песме и њене рецепције, и истичу односи између елемената тумачења песме, дескрипције о околностима настанка и трајања поетског текста. У читању песме, указивањем на посебности тренутака који су секундарног карактера, указује се на конотације које чине додатни материјал за тумачење стихова и разумевања поетског дискурса. Песма Инге Барч Константи Илдефонс Галчињског у овом раду је осветљена историјом настанка, променама које је претрпела, критичким односом према аутору, интерпретацијама које откривају вредности овог поетског дела. Два аспекта су доминантна: основни, поједностављено гледиште настанка уметничког текста, са посебним освртом на околности које су имале значајног утицаја на значења и поетски систем који у овом типу стваралаштва чини поетички оквир; сложени, уочавање значења и исказивања унутрашњих доживљаја са елементима драмског приказивања. Посебно се истражује актуелност поетског текста, историјски контекст и особеност ове песме у интерпретацији глумаца и рецитатора.