ФОЛКЛОРНИ ТЕКСТ КАО ПОТЕНЦИЈАЛНИ ГЕНЕРАТОР ПОСТУПАКА ГЕНЕРИСАЊА СТРУКТУРЕ И ФОРМЕ УМЕТНИЧКИХ ОБРАДА НАРОДНИХ ПЕСАМА ЗА ЈЕДАН ГЛАС И КЛАВИР - Божидаревић, Саша (Наслеђе, 2010)
Иако је текст у свести народних певача нераскидиво и синкретички повезан са мелодијом, у уметничкој обради народне песме он бива у многим случајевима третиран као самостална целина која врши значајан утицај на своје уметничко окружење. Утицаји фолклорног текста на компоненте и планове уметничке обраде првенствено зависе од приступа самих композитора фолклорној материји, тј. њиховог односа према њеним плановима (музичким и текстуалним). Процене утицаја планова фолклорног тек ста на његово уметничко окружење могу се извршити у свим жанровима уметничке музике у којима је у било ком квалитативном и квантитативном односу дошло до рада са њим, како у случајевима када је он преузет у синтези са музичким планом, тако и у случајевима када је из ње издвојен и преузет као самостални сегмент. Истраживања ове врсте обавили смо у обрадама народних песама за један глас и клавир. У овој специфичној категорији соло песме фолклорни текст је преузет заједно са музичким садржајем народног напева, али се у односу на његов изворник уочавају одређени поступци његове трансформације: попут убацивања рефренских делова, дистинктивних у односу на оригинал, алтернативних речи или синтагми семантички небитних, скраћивања оригинала, понављања којих нема у изворнику, промене редоследа стихова и сл. Дакле, у праћењу могућих генетских потенцијала фолклорног текста ми не полазимо од оригиналних текстова пронађених у изворницима, већ од варијанти затечених у њиховим уметничким обрадама. Овај истраживачки корак у проучавању одабране материје претпоставља и здвајање фолклорног текста из његовог уметничког окружења и подвргавање и стог детаљној књижевнотеоријској анализи, која подразумева проучавање свих текстуалних планова релевантних за будуће компоненте и планове музичког тока уметничке обраде. Из свега наведеног да се закључити да ћемо се у овом раду бавити потенцијалима и капацитетима фолклорних тек стова кроз проучавање њихових планова од којих су за циљеве овог истраживања нај значајнији: а) семантички план, б) спољашњи динамички потенцијал, ц) афективно-емоционални план (унутрашњи динамички потенцијал).