РОЂЕЊЕ ТРАГЕДИЈЕ ФРИДРИХА НИЧЕА И НОВИ ЗАВЕТ - Кнежевић, Станислав (Наслеђе, 2011)
У истраживањима музичке личности незаобилазна је анализа музичке естетике и духовности музике. Ово је унеколико истражено у ранијим радовима аутора, али чини се да је музичка естетика Ничеа редак приступ из аспекта музике или њеног доживљаја и да је супротна Хришћанству. Зато се Рођење трагедије и Нови Завет херменеутички пореде у редоследу текстова са циљем изналажења различитог музичко духовног, проблема ћутања (sofrosine), у супротности умског и музичког акта. Закључује се да је та различитост заправо само по изјави Ничеа, али не и у суштини.