ЖЕНЕ У ПРОЗИ ШАБАЧКИХ РЕАЛИСТА - Јовановић, Ружица (Наслеђе, 2011)
Стварање специфичних културних и друштвеноисторијских услова, које је резултирало наглим економским развојем шабачког краја, синхронизовано је са доминацијом реализма у српској књижевности. Захтев да предмет књижевноуметничке опсервације постане свакодневица, у свим својим сегментима, поставио је књижевницима задатак да што верније забележе стварност свога времена. На основу стваралаштва приповедача који рођењем или одређеним периодом свога живота припадају шабачком крају. Јанко Веселиновић и Лаза К. Лазаревић, као и њихова регионална опредељеност при избору тема, удружена са чињеницом да су стварали у доба реализма представља основ за поређење културно-историјских чињеница са сликом стварности у њиховим књижевним делима.