СТАНДАРДИЗОВАЊЕ КОМЕНТАРА У СРПСКОЈ ШТАМПИ  АНАЛИЗА САДРЖАЈА И ФОРМЕ КОМЕНТАРА У ЛИСТОВИМА „ЈАВНОСТ“, „ГЛАС ЈАВНОСТИ“ И „ОСЛОБОЂЕЊЕ“ - Вулић, Татјана (Наслеђе, 2011)
Циљ овог рада јесте да анализом садржаја и форме коментара у листовима ЈАВНОСТ, ГЛАС ЈАВНОСТИ и ОСЛОБОЂЕЊЕ, утврди да ли задовољавају захтевану форму коментара као облика новинарског изражавања. Показано је да коментари у обрађеним листовима имају елементе фактографских облика новинарског изражавања, као и елементе аналитике. Светозар Марковић направио је помак и поставио стандарде у дотадашњој пракси писања новинских коментара. У такозваном уводничком ступцу, Марковић је врло вешто правио спој између редакцијског коментара – уводника, колумне (лични став аутора), полемике и аналитичког коментара. Ако у савременој теорији новинарства важи правило да сваки прави коментар има елементе ових подврста, као и да коментарисање значи јавно ангажовање, заузимање става, изношење оцене о једном догађају, а пре тога аналитичко истраживање, закључујемо на основу анализе садржаја и форме Марковићевих коментара да задовољавају захтевану форму овог облика новинарског изражавања. Зато Светозара Марковића можемо назвати утемељивачем правила и стандарда писања коментара у српској штампи.