КАРАКТЕРИСТИКЕ РУБРИКЕ У ОДЕЉЦИМА КОЈИ ТЕСТИРАЈУ РАЗУМЕВАЊЕ ПРОЧИТАНОГ ТЕКСТА И РАЗУМЕВАЊЕ ГОВОРА У ТЕСТУ TOEFL I IBT - Милановић, Milan (Наслеђе, 2011)
Рубрика у језичком тесту, која је предмет разматрања овог рада, односи се на процедуре кроз које треба да прође кандидат приликом одговора на питања у тесту, али се осим тога односи и на податке о структури теста, времену одређеном за одговор на питања и на податке о начину на који ће се одговори бодовати. Рубрика ће се у овом раду односити на рубрику у језичким тестовима који се решавају уз помоћ рачунара, а илустроваће се примерима рубрике у тесту TOEFL i-BT. Основу за ову анализу даје оквир карактеристика језичких задатака који је прилагођен тако да одговара тестирању језика уз помоћ рачунара. Са теоретске и практичне основе анализираће се следеће карактеристике рубрике у одељцима „Разумевање прочитаног текста“ и „Разумевање говора“ у тесту TOE-FL i-BT: „toolbar“, упутство, структура и расподела времена, критеријуми за евалуацију, доступност материјала за припрему и вежбу. Циљ овог рада је да покаже да заједнички низ карактеристика може да се примени на тестирање језика уз помоћ рачунара, онда када су у питању тестови којима се проверава разумевање прочитаног текста и разумевање говора, а који су од велике важности за кандидата.