СРПСКА ИЗВОРНА И/ИЛИ ПРЕВОДНА КЊИЖЕВНОСТ: СРПСКИ ПИСЦИ КАО ПРЕВОДИОЦИ ПОЕЗИЈЕ - Бјелић, Никола (Наслеђе, 2006)
Питање којим се бави овај рад јесте питање ауторства препева који су изашли из пера великих песника, односно да ли је њихов превод само обичан, пуки превод на њихов матерњи језик, или су ти препеви исто онолико дело писаца који су их превели колико и писаца који су их написали. Пошто се преводилаштво у новије време сматра уметношћу, што оно заиста и јесте, наше мишљење је да би било исправно сматрати препеве не само преводном књижевношћу, већ и оригиналалном књижевношћу језика на који се препевава, у нашем случају српском књижевношћу, што до сада код нас није био случај.