ДЕКОЛОНИЗАЦИЈА УМА У ДЕЛИМА ЕРНЕСТА КАРДЕНАЛА, ЕДУАРДА ГАЛЕАНА И АУРОРЕ ЛЕВИНС МОРАЛЕС - Банчевић Пејовић , Ivana (Наслеђе, 2011)
Овај есеј се бави схватањем историје у делима трију латино−америчких писаца: Ернеста Карденала, Едуарда Галеана и Ауроре Левинс Моралес. Како Силвија Д. Дуках у силабусу за свој течај о латино−америчкој књижевности примећује, оригиналност ове књижевности потиче од њеног истанчаног осећаја за друштвену неправду, укорењену у пажљиво проматраној историји земаља из којих потичу ови писци. Та историја је представљена као збир личних прича, пре него као официјална верзија коју доминантна култура намеће и контролише. Овај рад испитује Галеанове и Моралесове поставке теорије историје осветљене кроз виђења представљена у теоретским радовима француског психијатра, филозофа и револуционара рођеног на Мартинику, Франца Фанона, затим палестинско−америчког теоретичара и професора на Колумбија универзитету, Едварда Саида и афричког аутора и академика, Нгуги ва Тхионга. Компаративна анализа је спроведена да би се сагледала ‘глобална’ перспектива, као и одговор на процес ‘нео-колонизације’ која се данас одвија широм света. Есеј испитује међузависност историје, језика, културе, књижевности и образовања и улогу креативности у ‘деколонизацији ума’ у свим овим пољима.