РЕЦЕПЦИЈА ПСИХОАНАЛИЗЕ У СРЕДИШТУ НРФ-а ДВАДЕСЕТИХ ГОДИНА XX ВЕКА - Зих, Јустина (Наслеђе, 2011)
Циљ овог чланка је да прикаже значајну улогу коју су критичари блиски Новој француској ревији (NRF) имали у ширењу психоанализе у Француској двадесетих година XX века када, је Фројдова теорија тамо била још увек непозната. Описујући непријатељски пријем психоанализе у Француској и наклоност која се тек рађала према овој дисциплини, у то време, у париским салонима, овај чланак покушава да истакне неоспорну заслугу критичара и писаца груписаних око ревије, као што су Жак Ривијер, Албер Тибоде, Жил Ромен или Андре Жид, да продубе познавање Фројдовог открића код публике уз помоћ различитих иницијатива, нарочито захваљујући чланцима, преводима, конференцијама или књижевној фикцији која је инспирисана Фројдовом теоријом. О најважнијим текстовима посвећеним психоанализи изашлим у NRF, почетком двадесетих година XX века, говори се синтетички у овом чланку, који се усредсређује пре свега на разматрања критичара NRF која се тичу могућег усвајања психоаналитичких алата на књижевном пољу. Присуство, у њиховим списима, тако оригиналних мишљења у то време потврђује улогу претече коју је група око NRF одиграла у рецепцији психоанализе у Француској.