ХРВАТСКИ НАЦИОИОНАЛНИ ПОКРЕТ (ИЛИРСКИ ПОКРЕТ) И ПИТАЊЕ ЈЕЗИКА У ФАЗИ ОД 1830. ДО 1841. - Сотировић, Владислав Б. (Наслеђе, 2006)
Овај рад истражује феномен примене језичке идентификације групне припададности у случају како су га примениле вође хрватског Илирског покрета (1830-1847) у његовој првој фази до 1841. Главни циљ чланка је да прикаже главне токове језичке политике идеоеолошких вођа Покрета до 1841. Основни званични програмски циљеви Покрета (који су зацртани до 1841) били су поштовање хрватских повијесних и нациналних права у циљу пружања ефикасне одбране од мађаризације. Вођство Покрета је промовисало штокавско наречје за књижевни језик свих Хрвата што је изазвало негативне реакције код Срба који су се удаљили од Покрета видећи у њему идеоеолошки оквир за спровођење великохрватске државне идеоеологије.