УЧИТИ ПИСАЊЕ: ИСТРАЖИВАЊЕ СПРОВЕДЕНО У ОБДАНИШТУ. КАДА СЕ ПРИСТУПИ ЈЕЗИЧКОГ БУЂЕЊА УДРУЖЕ СА ПРИСТУПИМА ПРЕДАВАЊА – УЧЕЊА ЧИТАЊА. НЕКОЛИКО РЕЗУЛТАТА. - Пон, Клодин (Наслеђе, 2011)
У овом чланку ауторка описује истраживање спроведено 2007-2009. године у домену дидактике француског језика. Оно је имало циљ да одреди учинке вишејезичних приступа на учење француског језика, језика школовања, будући да су резултати радова PISA о читању подстакли, у ствари, да се развије дидактичко размишљање о најранијим учењима, пошто су она показала осредње резултате ученика који се школују у Швајцарској. Спроведено у десет разреда предшколског узраста, ово истраживање има циљ да покаже предности приступа који укључује све компоненте започињања писања придодатог перспективи језичког буђења ради учења читања. Квалитативни резултати, који се односе на један од испитиваних методолошких диспозитива, овде су представљени и продискутовани.