ОД МОДЕРНЕ ВЕШТИЦЕ ДО АНАХРОНЕ СТАРИЦЕ (Успон и пад Рајке Радаковић) - Владушић, Слободан (Наслеђе, 2006)
Идентификујући завет који је отац дао јунакињи Андрићеве Госпођице као манифест грађанског индивидуализма, текст покушава да открије шта је у њему модерно, а шта анахроно. Пратећи основне мотивe Андрићевог романа, текст се тако посебно задржава на историји односа између субјекта и Фирме, односно на питању смисла и важности самоприказива- ња у велеграду.