АРХИТЕКТОНСКИ ПОСТМОДЕРНИ СВЕТ И ПОВРАТАК ГРАДОВИМА ОД СТАКЛА - Лојаница, Marija; Теодоровић, Jasmina (Наслеђе, 2011)
Рад се бави анализом литерарне репрезентације Њујорка коју је Пол Остер понудио у свом роману Њујоршка трилогија са становишта теоријских поставки Фредрика Џејмсона, Мишела Фукоа, Жана Бодријара и Валтера Бењамина. Посматрајући савремени мегалополис, било реални било фикционални, кроз призму дијалектичких односа, у контексту концептуализације, те и текстуализације архитектонског простора, постмодерних идиосинкратичких кодова, процеса производње знакова, компресије времена-простора, дискурзивног означавања, фантазмагорије и хетеротопије, рад настоји да представи Њујорк, али и било коју другу савремену метрополу, као метафору егзистенцијалног стања хуманог субјекта оптерећеног осећајем исконског неприпадања, дезоријентације и лакановског губитка/недостатка. Рад, такође, настоји да утврди у којој мери, и теорија и фикција субјекту нуде могућност избављења из овако конституисане архитектонско-фикционалне мреже.