АВИЈАНСКА СИМБОЛИКА ДАНОВЕ ЕРОТОЛОГИЈЕ: ФЕНИКС - Бубања, Никола (Наслеђе, 2011)
Служећи се методом интерпретације у окриљу књижевно-историјских, књижевно-критичких и историјско-биографских разматрања као методолошким оквиром, у раду се приступа изналажењу и анализирању еротолошких импликација мотива птице у поезији Џона Дана. Показује се да се Данове (малобројне) еротолошки релевантне птице налазе: 1) у контекстима симболичког илустровања и елаборације "модерно звучећег", али грубог и помало шовинистичког ероса као односа који подразумева мушкарца као активни субјекат и жену као пасивни објекат; 2) у контекстима ероса као неоплатонског сједињавања двају суђених ,,половина”, ероса као идолизирајуће, самоуништилачке љубави која се преплиће са религиозном страшћу. Показује се, најзад, да се ове наизглед разнородне симболичке импликације Данових авијанских емблема стичу у мотиву феникса: феникс обједињује и грубо раскалашни ерос схваћен као однос између центра и маргине, и ерос схваћен као сједињавање две равноправне јединке у идолизованој и обоготвореној љубави која ерос доводи у везу са страшћу религије. Елеменат скаредне шале показује се као фактор који додатно обогаћује али и штити потенцијално одвише сентиментално-сладуњаве аспекте симболичког значења Дановог феникса.