ТРИПТИХ ИЗ ФОРЛИЈА - ПРИЛОГ ПРОУЧАВАЊУ УМЕТНИЧКЕ РАЗМЕНЕ ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА – - Д’Амико, Роза; Пајић, Сања (Наслеђе, 2021)
Подстакнута историјским околностима, а пратећи економске интересе и трговачке везе, размена култура и уметничких тенденција између обала Јадранског мора посебно је била снажна током 13. и почетком 14. века. Међу делима насталим у западној хемисфери али са јаким утицајима православне уметности, посебно балканских споменика, налази се и триптих из Форлија.