ВЛАДИСЛАВ ПЕТКОВИЋ ДИС У ЕВРОПСКОМ КОНТЕКСТУ - Ђурић, Mина (Наслеђе, 2021)
Према идејном и методолошком предлошку обимне студије Драгише Живковића Европски оквири српске књижевности, појава и деловање Владислава Петковића Диса проматрају се у европском културном и књижевном контексту, пре свега у односу на претходну француску симболистичку традицију и њеног значајног представника Артура Рембоа. Компаративним ишчитавањем одабраних песама ових стваралаца (Рембоов Спавач у долу и Дисова Идила и друге песме Рембоових Илуминација и Дисових Утопљених душа), без претензија истицања миграционих аналогија и непосредних утицаја, уочава се континуитет модерности у стваралачком битку, неспутан мерама културе или језика.