О НЕКИМ ЈЕЗИЧКИМ И СТИЛСКИМ ПОСТУПЦИМА У КЊИЖЕВНОМ ИЗРАЗУ ВИДАНА НИКОЛИЋА - Петковић, Јелена (Наслеђе, 2021)
Циљ нашег рада јесте уочавање језичких и стилских карактеристика књижевног поступка Видана Николића. За ту сврху искористили смо као предложак текст његове приповетке Потомак, објављене у збирци приповедака Уклети извори. У раду ћемо покушати да на одабраним примерима осветлимо структуру самог текста и да на два уочена типична језичка поступка, експресивној сегментацији реченице и акумулацији језичких јединица, покажемо како их писац користи за изграђивање свог књижевног израза, уграђујући их у саму основу свог уметничког текста.