КЊИЖЕВНОСТ И ИСТОРИЈА ОД АРИСТОТЕЛА ДО ИСТОРИОГРАФСКЕ МЕТАФИКЦИЈЕ - Лукић, Злата (Наслеђе, 2012)
Циљ овог рада јесте да пружи кратак осврт на основна теоријска разматрања односа књижевности, односно приче или фикције на једној страни и историје, односно историографије на другој, објашњавајући основне концепте развијане на ову тему и пратећи хронологију њиховог развијања. У раду се излажу ставови неколицине теоретичара – од Платона и Аристотела, преко Ролана Барта, Дорит Кон и Лубомира Долежела, до историчара Хејдена Вајта. У другом делу рада, цела прича о односу књижевности и историје заокружује се усредсређивањем на концепт историографске метафикције који развија Линда Хачон у својој студији Поетика постмодернизма – историја, теорија, фикција, и на то како се у оквирима ове теорије третира однос фикције и историје. Главна питања која се притом разматрају јесу објективност историјског знања, проблем референцијалности и репрезентације, интертекстуална природа прошлости, као и идеолошке импликације писања о историјским догађајима.