МИТИЗАЦИЈА СЛИКЕ СВЕТА ПОЕТСКОГ ТЕКСТА - Потић, Душица (Наслеђе, 2012)
Рад се, сходно нашем семиотичком полазишту, бави прекодирањем мита у књижевност. Мит дефинишемо као спознајно-стваралачки механизам, чија се мисао отелотворује конкретношћу симбола, а модел света, постављен на поступцима опозиционирања, обликује као телеолошки механизам. Нас ће занимати како мит постаје структурним начелом поетског текста. Значењској димензији односа књижевности и мита приступићемо с аспекта традицијске културе па би крајња инстанца оваквог приступа била култура.