ИСТОРИЈСКИ ФАУСТ - Волић Хелбуш, Јелена (Наслеђе, 2012)
Фауста окружује толики историјски коров и толико питања да је његов аутентични лик тешко назрети. Ниједна судбина у протеклих пола миленијума није била чешће описивана, опевана, или приказивана на сцени, односно филмском платну него што је судбина доктора хиромантије Јохана Фауста. Фауст је симбол вечитих питања о пореклу и суштини живота, симбол смелости и претераности, амбиције и радозналости као и симбол потраге за срећом и пораза у тој потрази. Фауст је суштина људске наде да овај свет има смисла. Кристофер Марлоу, Готхолд Ефраим Лесинг, Хајнрих Хајне, као и Клаус и Томас Ман бавили су се Фаустом исто као и Ханс Ајслер, Густав Гриндгенс, Аријана Мнушкин или Салвадор Дали. Ко је био Фауст? Када се родио, где је све боравио, чиме се бавио и на крају, како је умро? Једни су га славили као астролога, великог чаробњака, док су га други оптуживали за преваре те га сматрали лажљивцем и хвалисавцем. Нисмо увек сигурни на кога се мисли када се говори о историјском Фаусту, пошто их има неколико и сваки од њих је део свог живота уградио у један од највећих мотива модерне књижевности, мотив о Фаусту. Овај прилог покушава да одговори на питање да ли је кроз маглу векова и галаму књижевних обрада могуће барем скицирати лик човека који стоји на почетку ове својеврсне књижевне инспирације.