МEТАТЕАТРАЛНОСТ И ТРАГАЊЕ ЗА ИДЕНТИТЕТОМ У ДРАМИ ПРОФЕСИОНАЛАЦ ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА - Живковић, Душан (Наслеђе, 2012)
У раду се анализирају односи метатеатралности и процеса трагања за идентитетом у драми Професионалац Душана Ковачевића. Поред локалне просторно-временске димензије, обележене „друштвеним прекретницама“ крајем осамдесетих година 20. века, у драми доминира универзална димензија, у којој Ковачевић представља процесе отуђења, гротескна преплитања судбина, као и комплексне односе власти и уметности. Дакле, метатеатралност у Професионалцу има критичку функцију, не само у ставовима о природи драмског представљања, већ и у „реконструкцији“ идентитета главних ликова, као и у ширем смислу – у анализи непрестане драме у друштвеној стварности.