ЈЕЗИК И УЗРАСТ – ЛИНГВИСТИЧКИ САДРЖАЈИ И ЛИНГВИСТИЧКЕ ОСОБИНЕ КОЈЕ СЕ ТИПИЧНО НАВОДЕ У ИСТРАЖИВАЊИМА - Шуваковић, Александра (Наслеђе, 2012)
Циљ предстојећег рада јесте да утвди које се све лингвистичке особине типично наводе у различитим емпиријским истраживањима процеса усвајања/учења страних језика у различитим у узрастима. У првом делу рада усудићемо се да нам полазиште буде усвајање матерњег језика као ослонац на коме ћемо направити паралелу између два наизглед потпуно одвојена и различита процеса; усвајања матерњег језика у раном узрасту и усвајања/учења једног или више страних језика у каснијој животној доби. Утврдићемо све сличности и разлике које се јављају услед затварања критичких прагова у различитим периодима и њихов утицај на крајње постигнуће „налик изворним говорницима“ у усвајању/учењу страног језика.