ДИДАКТИЧКИ КОНЦЕПТИ И ЕГЗЕМПЛАРНИ ИНТЕРКУЛТУРАЛНИ КЊИЖЕВНИ ПРОЈЕКТИ У ШКОЛАМА У БАДЕН-ВИРТЕМБЕРГУ - Бозе, Irene (Наслеђе, 2013)
У последњих десетак година развијени су књижевно-дидактички концепти у чијем средишту је педагошки наставни циљ стицања интеркултуралних компетенција. Суштина ових концепата јесте мешање перспектива и стицање страног културног знања. Приложеним радом ауторка је желела да представи и два концепта: концепт по коме се сваке године у школе у Битигхајм-Бисингу позивају писци, добитници књижевне награде „Adelbert-von-Chamisso“, те концепт који се одржава у Штутгарту и околним местима нудећи тимски или тандемски рад са наставницима, средњошколским професорима и универзитетским сарадницима као интегративни наставни модел, стварајући секције на којима ученици бивају мотивисини и подучавани креативном изражавању на начин како то чине писци. Тиме се надопуњују аспекти мотивације, интеркултуралног искуства и техничког самоиницијативног делања ученика.