НЕМАЧКА ОКУПАЦИЈА У ФРАНЦУСКОМ ПОСЛЕРАТНОМ И САВРЕМЕНОМ РОМАНУ И ФРАНЦУСКА СВИТА (1942-2004) ИРИНЕ НЕМИРОВСКЕ - Валчић Булић, Tамара (Наслеђе, 2012)
„Мрачне године“ немачке окупације оставиле су неизбрисив траг у сећању Француза: не чуди стога што су сећања на ове страшне године уписана како у послератне романе, тако и, у различитим облицима, у романе од педесетих година па све до данашњих дана. После панораме француског романа о Другом светском рату, окрећемо се подробнијој анализи романа једне списатељице који је у великој мери остао по страни: реч је о Француској свити Ирине Немировске, роману написаном у сред рата, 1942., а објављеном годинама касније, тек 2004. Анализа показује да избегавајући манихеистичко и стереотипно приказивања Немаца и Француза, списатељица покушава да осветли судбину појединца у вихору рата.