„LANDESKUNDE“ У НАСТАВИ НЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА - Зобеница, Николина (Наслеђе, 2013)
Модерна настава страног језика више не подразумева само преношење и проверу језичког знања, већ и усвајање и развијање различитих језичких и комуникативних компетенција. Међутим, све већи значај приписује се и познавању стране и сопствене културе, јер интеркултурална компетенција јесте једна од кључних компетенција у савременом друштву и без ње је успешна комуникација у свету глобализације немогућа. У настави немачког језика култура се пре свега обрађује у оквиру тематских јединица посвећених „Landeskunde“, која ученицима и студентима даје прилику да се упознају са различитим аспектима живота у земљама немачког говорног подручја („DACH-Konzept”). На тај начин подстиче се и боље разумевање друге културе (као и сопствене), што увелико олакшава и комуникацију са говорницима немачког језика као матерњег. Циљ овог рада јесте да се истакне значај и корист од имплементације „Landeskunde“ у наставу немачког језика као страног, као и да се предоче различите методе које могу да се користе приликом обраде ове теме.