ГОГОЉЕВЕ МРТВЕ ДУШЕ: СМЕХОВНА ПРОТОТРАНСГРЕСИЈА РЕАЛИЗМА - Перишић, Игор (Наслеђе, 2013)
У тексту аутор предлаже да се роман Мртве душе Николаја Гогоља треба сматрати смеховном прототрансгресијом реализма, а не правоверно реалистичким делом. Да би се потврдила та теза, у другом делу текста испитује се како би се могли теоретизовати неки Гогољеви ‘ирационални’ комички поступци, понајвише ослобођена поређења која у великој мери доприносе утиску о ауторском подсмеху правоверној репрезентацији у Мртвим душама.