ДEЛA ЏOНA ФAУЛСA У СРПСКOХРВATСКOJ КЊИЖEВНOJ КРИTИЦИ - Ђорић Француски, Биљана (Наслеђе, 2013)
Овај рад, после краћег осврта на живот и дело енглеског писца Џона Фаулса, као и његову преводну рецепцију на српскохрватском говорном подручју, приказује критичку рецепцију Фаулсовог стваралаштва, хронолошким редоследом од првог написа о његовим делима па све до распада бивше Југославије 1992. године. За разлику од већине британских савременика, Фаулс је нашој читалачкој публици представљен скоро у потпуности што се тиче преводне рецепције, а са друге стране је и критичка рецепција његовог опуса више него задовољавајућа, док су и преводи његових дела и критички написи наставили да се појављују код нас и крајем двадесетог, па и у двадесет првом веку.