МЕТАФОРИЧКА КОНЦЕПТУАЛИЗАЦИЈА КУЛТУРЕ У МОДЕЛУ КУЛТУРЕ ХЕРТА ХОФСТЕДЕА - Живановић, Дуња (Наслеђе, 2013)
Овај рад истражује метафоричку концептуализацију националне културе на којој је заснован модел културе Херта Хофстедеа (Hofstede 2001). Теоријску окосницу рада представља теорија појмовне метафоре, која преко концепата пресликавања, домена и сликовних схема омогућује идентификацију метафора у језичком материјалу и анализу њихових својстава и улога у конкретној научној теорији. Истраживање метафоричких пресликавања показује да поред општих сликовних схема постоји више метафора различитих нивоа општости помоћу којих се концептуализује култура, а да централно место има појмовна метафора КУЛТУРА ЈЕ РАЧУНАРСКИ ПРОГРАМ. Метафоре које Хофстеде користи имају кључну улогу у конституисању његовог теоријског модела и стваралачке су по својој природи. Његове метафоре су ефикасно средство којим се осветљава неколико аспеката националне културе и извесно је да имају значајну заслугу за успех и популарност Хофстедеовог модела, као и начин на који данас размишљамо и говоримо о култури.