ПРОЗОДИЈА ПРОСТЕ ИЗЈАВНЕ РЕЧЕНИЦЕ У ФРАНЦУСКОМ ЈЕЗИКУ - Ракић, Бранко (Наслеђе, 2013)
Тему овог рада представљају интонативне и ритмичке карактеристике простих изјавних реченица у француском језику. Наведене карактеристике настојаћемо детаљније да појаснимо и илуструјемо анализом резултата које смо добили експерименталним истраживањем на мањем корпусу француских простих изјавних реченица у рачунарском софтверу за анализу говора PRAAT. Пре него што пређемо на саму анализу овог мањег корпуса, настојаћемо да, на основу досадашњих радова француских аутора од седамдесетих година 20. века па до данас, укратко опишемо прозодијске карактеристике простих изјавних реченица у француском језику, као и феномене који су тесно повезани са ритмичким уређењем француске реченице уопште, па самим тим и са уређењем просте изјавне реченице, а то су ритмичка група и акценат групе.