ТОМАС ПЕЈН: ГРАЂАНИН СВЕТА - Весић, Виолета (Наслеђе, 2013)
Томас Пејн, грађанин света како је себе називао, након извојеване слободе и независности у Америчким колонијама, преноси дух револуције и у Европу. Стање које по доласку затиче чини да његова теоријска размишљања не мирују, па убрзо објављује Права човека, једну од најфиније дефинисаних филозофија демократије 18 века. Попут Здравог разума и ово дело својом моћном пропагандом подстиче борце за слободу да крену у борбу против монархизма и апсолутизма који је тада владао Европом. Рад истражује револуционарни карактер овог дела као и његове консеквенце, између којих се истичу реакција британске владе, која на крају осуђује Пејна за издајника.