(ДЕ)КОНСТРУКЦИЈА ИДЕНТИТЕТА У РОМАНУ „НАЈПЛАВЉЕ ОКО“ ТОНИ МОРИСОН - Стојановић, Јелена (Наслеђе, 2013)
Главна одлика протагониста романа „Најплавље око“ Тони Морисон је потреба за прихватањем и проналажењем сопственог места у свету у коме је идентитет у великој мери друштвени конструкт условљен нормом. Позиција у којој се субјект данашњице налази и начин на који се конституише ислустровани су кроз однос ликова приче који су подједнако класно и расно различити. Рад се, стога, у складу са теоријама о класном и расном идентитету Џудит Батлер жели позабавити питањима расне дискриминације, као и аутодискриминације, породичног и социјалног насиља над етничким групама, те начином на који нормативни режими утичу на конструкцију идентитета субјекта и материјализацију пола. Рад ће, такође, посредством теорије о зазорности Јулије Кристеве, покушати да проучи на које се начине субјект укључује у заједницу и искључује из ње, као и начине на које се идентитет субјекта конституише кроз породичне односе.