(НЕ)МОГУЋНОСТ ДЕФИНИСАЊА УМЕТНОСТИ СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА КЛАСТЕР ОБЈАШЊЕЊА И ДИСЈУНКТИВНЕ ДЕФИНИЦИЈЕ - Грујић, Снежана (Наслеђе, 2013)
Дефинисање као поступак којим се прецизира теоријско бављење одређеним појмом, у филозофији уметности наилази на тешкоће, тако да дефинисање појма „уметност“, као и из њега изведених појмова, попут појма „уметничко дело“, постаје један од главних проблема данашње естетике. Рад представља приказ, у првом делу основних есенцијалистичких и антиесенцијалистичких схватања о неопходности односно немогућности дефинисања уметности, а у другом делу, најновнијих кластер објашњења, односно дисјунктивне дефиниције уметности. Иако претендују да адекватношћуи логичком једноставношћу уметност одреде као појам без јасно постављених граница, а тиме и обима , кластер односно дисјунктивна решења не превазилазе недостатке ранијих покушаја дефинисања. Дисјунктивни есенцијализам, заправо, нуди плурализам решења заснован на могућим комбинацијама нужних услова уметности исказаних у дисјунктивној логичкој форми. Тиме, већи део примедаба упућених есенцијалистичким теоријама има валидност и у односу на ово схватање.