МЕТОДИЧКИ ПРИСТУП ОБЛИЦИМА РЕЧИ У УЏБЕНИЦИМА МЛАЂИХ РАЗРЕДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ - Николић, Милка; Петковић, Јелена (Наслеђе, 2013)
У раду се из перспективе примењене лингвистике испитује методички приступ облицима речи у уџбеницима млађих разреда основне школе. Циљ је да се дође до одговарајућег приступа у методичкој обради облика речи на вертикалном плану од првог до четвртог разреда. У анализираним уџбеницима могу се прихватити методички приступи следећим појмовима: (а) глаголски облици за исказивње прошлог, садашњег и будућег времена; (б) лице и број глагола; (в) род и број придева. Наведени методички приступи прихватљиви су у сваком од испитиваних уџбеника појединачно, као и на вертикалном плану, јер се садржаји проширују у концентричним круговима. С друге стране, анализа је показала да је потребно унапредити обраду следећих садржаја: (а) род и број именица; (б) потврдни и одрични облик глагола. У приступу граматичким категоријама именица неопходно је поступно уводити прецизно изабране групе примера. Код приступа негацији важно је системски повезати различите аспекте негације, при чему те аспекте треба диференцирати према одговарајућим критеријумима.