КОНВЕРЗАЦИЈСКИ И НАРАТИВНИ ЕЛЕМЕНТИ У УЏБЕНИЧКОМ ДИСКУРСУ - Станојчић, Славко (Наслеђе, 2013)
На неколико изабраних узорака – рад доноси тумачење односа типичних елемената говореног дискурса са целином дискурса уџбеника као писане реализације. Ауторово тежиште је на чињеници да јединице оба језичка нивоа, (а) нивоа функционалних (граматичких) речи и (б) нивоа лексичких (пунозначних) речи, по правилима њихових специфичности, имају своју битну улогу у формирању дискурса прилагођеног типу дискурса који је (циљно) најприближнији језичком изразу непосредне комуникације личности која тумачи материју (школског) предмета са личношћу која дата тумачења треба да прихвати, са личношћу ученика. Закључак је аутора да се за испитивани језички корпус може констатовати и да се елементи д и ј а л о ш к о г карактера, као битна особина говорног дискурса, складно интегришу са знатним бројем н а р а т и в н и х елемената у дефиницијама.