ЗНАЧАЈ ПОЗНАВАЊА ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ТУРИСТИЧКИМ АГЕНЦИЈАМА - Димитровски, Дарко; Каравесовић, Дејан (Наслеђе, 2013)
Познавање енглеског језика и служење њиме постаје неопходно за особе које су запослене или планирају да се запосле у туризму. Како учење енглеског језика кроз курикулуме основних и средњих школа не обезбеђује адекватно овладавање пословним енглеским језиком, који је кључан за пословно-формалну комуникацију, циљ рада је да се путем упитника испита проблематика познавања и процена важности одређених аспеката употребе енглеског језика. Извршена је идентификација кључних проблема са којима се сусрећу запослени у туристичким агенцијама у пословној комуникацији са клијентима и пословним партнерима на енглеском језику. Општи је став испитаника и њихова процена да у комуникацији на енглеском постоји највећа потреба за јасним разумевањем исказа, а најмања за језичком вештином читања. Највећа важност придаје се функционалној сарадњи са партнерима и општој конверзацији. Процена запослених у туристичким агенцијама у граду Крагујевцу је да се не слажу са констатацијом да се у њиховој комуникацији јављају већи проблеми, али се делимично слажу да постоје две групе проблема, они који се односе на разумевање и немогућност да више користе енглески језик у формалној комуникацији, и они који се односе на коришћење писаног енглеског језика у пословној комуникацији.