СЛОБОДНИ НЕУПРАВНИ ГОВОР У РОМАНУ ВИРЏИНИЈЕ ВУЛФ TО THE LIGHTHOUSE И ЊЕГОВИ ПРЕВОДНИ ЕКВИВАЛЕНТИ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ - Зечевић, Снежана (Наслеђе, 2013)
Употреба нових техника за представљање садржаја дела са становишта различитих наратора де је савременог писања као иновативни сегмент психолошког приступа који подразумева залажење у унутрашњи свет ликова. Слободни неуправни говор представља прави изазов за преводиоце услед наведених специфичних стратегија писања код којих се примењује. Имајући у виду чињеницу да превођењем неког дела врло често долази до настанка потешкоћа приликом преношења реченичних структура из једног језика у други, циљ овог рада јесте да се прикажу утицаји разноврсних лингвистичких маркера слободног неуправног говора на сам процес његовог превођења. Роман Вирџиније Вулф To the Lighthouse је добар пример за истицање особености слободног неуправног говора у енглеском и његовом преводу на српски језик.